Sunday 3 June 2012

Örömünnep - Pedagógusok között


1. Pedagógus napra

"A pedagógia az a szó, amivel egy TTK-s oktatót ki lehet kergetni a világból. Kerüld!"
tehénen a gatya
Hányszor is kaptam ezt a tanácsot az elmúlt hónapokban, amikor a digitális jegyzetek készítésére és web-2-es eszközök alkalmazására szerveződött TÁMOP prodzsekt kurzusaira toboroztuk a résztvevőket? Hisz a jó kutató jó előadó is, minek ide pedagógia?







Ráadásul az a pedagógia, amivel a negyvenes-ötvenes korosztály megismerkedhetett, használhatatlan maszlag, idegesítő időpazarlás csak rágondolni is. És mi van akkor, ha EZ a pedagógia - az ELTE PPK aktuális pedagógiája -, nem AZ a pedagógia, ami sokak emlékezetében, s a kollektív TTK-s tudatban él?

beszélgető figurák


Tudjuk? 

Megvizsgáltuk?

Megbeszéltük, hogy 

mit és hogyan tanítanak

PPK-s kollégáink? 










Az aktuális helyzet illetve a modern pedagógia ismeretének hiányában képesek vagyunk érdemben nyilatkozni akár a tanárképzésről, akár arról, hogy a pedagógia segítségünkre lehet-e követelményeink meghatározásában, kurzusaink felépítésében és oktatási eszközeink megválasztásában?
Mi a komoly, tudományosan megalapozott válasz erre a kérdésre? Nekünk oktatóknak, nem morális kötelességünk-e, hogy legalább egyszer érdemben felülvizsgáljuk alapfeladatunkhoz, az oktatáshoz való viszonyulásunkat, s ne csak legyintsünk a kérdésre?


No comments:

Post a Comment